Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Hacker Manifest by Mentor (In Greek)



Χάκερ. Ένας όρος που φοβίζει πολλούς, αν και συνήθως για τους λάθους λόγους. Βλέπετε, η ορολογία και σημασία της λέξης “Χάκερ” διαστρεβλώθηκε πολλές φορές κατα την διάρκεια των χρόνων και υπο την επηρεία του Χόλυγουντ και των ΜΜΕ, περισσότερα για αυτό όμως σε άλλο κείμενο.

Πιο κάτω βλέπετε την ελληνική μετάφραση του “The Concience of a Hacker”, γνωστό επήσις ώς “The Hacker Manifesto”, που γράφτηκε απο τον The Mentor και βγήκε στο Phrack λίγο μετά την σύλληψη του συγγραφέα. Μέσα περιγράφει ανάμεσα σε άλλα, πώς οι χάκερ βλέπουν την κοινωνία και τη σχέση της κοινωνίας με την τεχνολογία. Το κείμενο γράφτηκε στις 8 Ιανουαρίου, 1986.
Η διακύρηξη των Χάκερ

Πιάσανε αλλο ένα σήμερα, βούκινο έγινε στις εφημερίδες. “Έφηβος συλλήφθηκε σε σκάνδαλο ηλεκτρονικού εγκλήματος”, “Χάκερ συλλήφθηκε μετά απο παραποίηση τράπεζας”…

Παλίοπαιδα. Είναι όλα τα ίδια.

Μήπως όμως εσύ, με την τρίπτυχη ψυχολογία και ηλεκτρεγκέφαλο του 1950 κοίταξες ποτέ πίσω απο τα μάτια του χάκερ; Αναρωτήθηκες ποτέ τί τον κάνει να δουλέυει, ποιές δυνάμεις τον σχημάτισαν, απο τί καλούπι βγήκε;

Είμαι χάκερ, μπές στον κόσμο μου…

Ο κόσμος μου ξεκινά απο το σχολείο.. είμαι πιο έξυπνος απο τα παραπάνω παιδιά, αυτές οι μαλακίες που μας μαθαίνουνε μου τη σπάνε…

Παλίοπαιδο, δέν προσπαθά. Είναι όλοι οι ίδιοι.

Είμαι Λύκειο. Έχω ακούσει για την δεκατη-πέμπτη φορά απο τους καθηγητές πώς να μικράνεις ένα κλάσμα. Το καταλαβαίνω. “Όχι κύριε Smith, δέν έδειξα την δουλειά μου. Το έκανα στο κεφάλι μου..”

Παλίοπαιδο. Το αντίγραψε. Είναι όλοι οι ίδιοι.

Έκανα μια ανακάλυψη σήμερα. Βρήκα έναν υπολογιστή. Γιά δές, αυτό είναι cool. Κάνει αυτό που το θέλω να κάνει. Αν κάνει λάθος, είναι επειδή έγω έκανα μαλακία. Όχι επειδή δέν του αρέσω… ή επειδή νιώθει απειλημένο απο μένα… ή επειδή νομίζει πως είμαι εξυπνάκιας.. ή δέν του αρέσει η μάθηση και δέν έπρεπε να είναι εδώ…

Παλιόπαιδο. Το μόνο που κάνει έιναι να παίζει παιχνίδια. Είναι όλοι οι ίδιοι.

Και τότε συνέβηκε.. μια πόρτα άνοιξε σε ένα κόσμο… ρέοντας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής όπως η ηρωίνη μέσα στης φλέβες ενός εθισμένου, ένας ηλεκτρονικός πάλμός στέλνεται έξω, ψάχνει ένα καταφύγιο απο τις ανικανότητες κάθε μέρας… βρέθεται ένα φόρουμ. “Εδώ είναι, εδώ ανήκω…” Τους ξέρω όλους εδώ… ακόμη και αν δέν τους έχω γνωρίσει ποτέ, δέν τους έχω μιλήσει ποτέ και μπορεί να μήν τους ξανακούσω ποτε ξανά… σας ξέρω όλους…

Παλιόπαιδο. Πάλι κρατημένη η γραμμή. Είναι όλοι οι ίδιοι.

Βάλτο καλά στο νού σου πως είμαστε όλοι οι ίδιοι… μας ταίζανε τροφή για τα μωρά στο σχολίο όταν εμείς πεινούσαμε για μπριζόλα… τα κομμάτια κρέατος που σας ξεφέυγανε ήταν ήδη μασημένα και χωρίς γεύση. Μας κυριέυσανε σαδιστές, ή μας αγνώησαν οι απαθής. Οι λίγοι που είχαν κάτι να μας μάθουν μας είδαν ώς πρόθυμους μαθητές, αλλα εκείνοι οι λίγοι είναι οπως τις σταγόνες νερού στην έρημο.

Αυτός ο κόσμος είναι δικός μας τώρα… ένας κόσμος του ηλεκτρονίου και του διακόπτη, η ομορφιά του baud. Χρησιμοποιούμε μια υπηρεσία χωρίς να πληρώνουμε για κάτι που μπορεί να ήταν πάμφθηνο αν δέν το είχανε λαίμαργοι κερδοσκόποι, και μας λέτε εμάς εγκληματίες. Εξερευνάμε… και μας λέτε εγκληματίες. Κυνηγάμε την γνώση… και μας λέτε εγκληματίες. Υπάρχουμε χωρίς χρώμα του δέρματος, χωρίς εθνικότητες, χωρίς θρησκευτικές προκαταλήψεις… και μας λέτε εγκληματίες. Εσείς φτιάχνετε ατομικές βόμβες, διεξάγετε πολέμους, δολοφονείτε, απατάτε, μας ταίζετε ψέματα και προσπαθάτε να μας κάνετε να πιστέψουμε πως είναι για το καλό μας, και είμαστε εμείς οι εγκληματίες.

Ναί, είμαι εγκληματίας. Το έγκλημα μου είναι η περιέργεια. Το έγκλημα μου είναι ότι κρίνω τους ανθρώπους απο αυτά που λένε και κάνουνε, όχι απο τη φάτσα τους. Το έγκλημα μου είναι που σε ξεγελάω, και δέν πρόκειτε ποτέ να με συγχωρήσεις για αυτό.

Είμαι χάκερ, και αυτή είναι η διακύρηξη μου. Μπορεί να σταματήσεις τον ένα, αλλά δέν μπορείς να μας σταματήσεις όλους… όπως το είπες, είμαστε όλοι ίδιοι.

+++The Mentor+++

Παραλία Vs Εκλογές

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

KISS....Μαδιάμ




Απλά τα σπάνε! enjoy

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ελληνίδα Οδηγός...

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

H Ελλάδα στην Eurovision ταξιδι στο παρελθον



Η Κλεοπατρα κυκλοφορησε 2 δισκους χωρις πολυ μεγαλη επιτυχια. Λιγα χρονια αργοτερα και ενω προετοιμαζε τον τριτο της δισκο ο συνεργατης και συζυγος της, Χριστος Λαγος (συνθετης και της ελληνικης συμμετοχης το 1992) σκοτωθηκε.














Ακομα ένα πολυ καλο τραγουδι που τιμησε το Ελληνικο τραγουδι εκτος συνορων...
Τα τελευταια χρονια κατεβαινουμε με αγγλικο στιχο...τι κριμα!



Τα σχολια δικα σας





























Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ (ΜΟΥΣΙΚΟΒΛΟΓΚΟΠΑΙΧΝΙΔΟ)









Τα αφιερωνω σε αυτους που αγαπουν την μουσικη λιγο παραπανω απο το κανονικο :P

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009